2011. március 15., kedd

Farsangi puffancs

B.M. Grapesnek küldöm a beígért finn farsangi puffancs receptjét. A finnek tényleg csak farsang idején eszik, pedig annyira finom amilyen egyszerű.

Tészta:  
5 dl tej
5 dkg élesztő
2 tk só
2 dl cukor
1 ek darált kardemon
1 tojás 
14-16 dl liszt
20 dkg puha  margarin

Töltelék:  
lekvár
VAGY
mandulás töltelék: /15 dkg mandulamassza (ezt helyettesíthetjük 1 dl reszelt mandula, 1 dl porcukor és 1 dl tejszín keverékével)/
ÉS
1,5 dl felvert tejszínhab
vaníliás cukor ízlés szerint 

A langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalót. Dagasztjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, akkor golyókat formálunk belőle, majd ismét kelesztjük, kb. 10-15 percig. Tojással megkenjük, (szórócukorral megszórjuk), majd előmelegített 225 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Így is nagyon finom!
Ha kihűlt, ketté vágjuk a zsemléket, majd lekvárral vagy a mandulás töltelékkel megtöltjük. Erre kerül a felvert tejszínhab, és végül rátesszük a tészta tetejét. Porcukorral megszórhatjuk, ha nem tettünk rá szórócukrot.

1 megjegyzés: