2011. április 17., vasárnap

Virvonta

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben.
Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Mind a négy evangélium szerint az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács apostolok szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János az egyedüli, aki pálmaágakról számol be.
A keresztény kultúra országaiban ez kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült.
A nyugati keresztény egyházak liturgiájában e kiemelten fontos dátum mindig a március 15. és április 18. közti valamelyik vasárnapra esik. A katolikusoknál a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete: a napján a templomban barkaszentelést (a magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen), barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani.
A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap (palmusunnuntai) Mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, az ünnepléskor a pálmaágakat itt gyakran tiszafa, fűzfa vagy más fák ágaival helyettesítették.

2011
 



Virvonta vagy virpominen a gyermekek hagyománya. Virágvasárnap boszorkánynak vagy a boszorkány macskájának öltözött gyerekek körbejárják a rokonságot szomszédságot és feldíszített barkaágat (pajunkissavitsa) lengetve, mondókát mondva kívánnak boldogságot és jó egészséget:  ”Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.” Kb. annyit tesz:  Jó egészséget virpolok (kívánok) az elkövetkezendő esztendőre, barkaág neked, fizetség nekem.
A barkaágért cserébe csokitojást, édességet, ritkább esetben pénzt kapnak.


2008

2009
2009




















2010



3 megjegyzés:

  1. Mindig tanul az ember: nem is tudtam, hogy nálatok ilyen szokás van, de nagyon izgalmasnak tűnik, és nekem jobban is tetszik, mint az amerikai halloween:)
    Nagyon jól néz ki Reni a rózsaszín kendőben:)))

    VálaszTörlés
  2. én is köszönöm a dícséretet! B-)

    VálaszTörlés