2011. május 28., szombat

Muminok - Muumit

A múminok (svédül Mumintroll) a központi szereplői egy könyvsorozatnak és képregényeknek, melyet eredetileg a svéd anyanyelvű finn író és illusztrátor, Tove Jansson (1914.08.09 - 2001.06.27.) jelentetett meg svédül Finnországban.
A múminok egy troll (a skandináv mitológiában egy óriásokhoz hasonló ijesztő faj, de azoknál gyakran kisebb méretűek) család tagjai, fehérek és kerekdedek, nagy orral, amely a vízilovakhoz hasonlóvá teszi őket.
A gondtalan és kalandvágyó család a Múmin-völgyben él, habár korábban az ideiglenes lakóhelyük között szerepelt világítótorony és színház is. Számos kalandban vesznek részt barátaikkal.


A sorozatban 9 könyv található, valamint 5 képeskönyv és egy képregénysorozat is, melyek mind Jansson alkotásai, s 1945 és 1993 között jelentek meg.

A múmintörténetekben több furcsa és különös alakú szereplő található, néhányan rokonságban állnak egymással. Múmin-völgyben megértéssel viseltetnek a másság, a más életformát élők iránt, a szereplők az emberi természet gyengeségeit is megjelenítik. A központi család tagjai Múmin papa (Muumipappa), Múmin mama (Muumimamma),  Múmin (Muumipeikko) és Bájocska (Niiskuneiti). Egyéb szereplők: Mafli (Nipsu),  Vándor (Nuuskamuikunen), Pöttöm (Pikku My), Böngész bácsi (Hemuli).

A magyar kiadás nagy hibája, hogy a különböző könyvekben, és a rajzfilmsorozat különböző szinkronjaiban a fordítás eltérő, ami főleg a neveknél szembetűnő. A különböző fordításokban eltérő az is, hogy múminnak vagy muminnak írják a címszereplőket.
A kritikusok több szereplőről is úgy gondolják, hogy létező személy inspirálta, főként az író közeli családtagjai és barátai. Interjúkban Tove Jansson nyíltan beszélt a karakterek hátteréről és lehetséges mintáiról. A múmintörténeteknek mélyebb üzenete is van, az életet és a világ dolgait mérlegelik.

2 megjegyzés:

  1. Ez is finn szerző műve? Nem tudtam. A lányaim nagyon szerették. Oldalt Az elsodort világok finn borítója van? Az is jó, de a nekem a magyar is tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Finn szerző, de svédül írta :( Mi is imádjuk a Mumint. Igaz eddig csak finnül tettük, kicsit furcsák még a magyar nevek, ráadásul már 5 féle fordítás van.

    Ez az Elsodort világok borítója. Muszáj volt elkezdenem, annyi jót írtál róla.
    Már képregény formában is megjelent.

    VálaszTörlés