2012. január 24., kedd

Finn divatkörkép 1.

Ha Európa északi része kerül szóba, akkor a legtöbbeknek csak a svéd Ikea, a finn Nokia és a szintén svéd H&M ugrik be, pedig a néhány millió fő alkotta térségben még számos, kisebb, nagyobb designmárkával találkozhatunk. Egy északi út során feltérképeztük a finn designerek üzleteit és a gyűjtőhelyeket, valamint a helyi street fashion is kielemeztük.

Marimekko

A finnek neves és méltán népszerű ruhákat, lakástextileket és tárgyakat kínáló márkája a Marimekko. A magyar pénztárcának nem éppen olcsó üzletlánc boltjaival lépten-nyomon találkozhatunk a finn fővárosban, Helsinkiben, de a környező városokban is. A csodás mintás anyagokat kínáló márka már hatvan éve jelen van a piacon szinte töretlen ismeretséggel.

A Marimekkot 1951 óta jegyzik. Az 1949-ben a kelmékkel foglalkozó Printex cég tulajdonosának a felesége, Armi Ratia azzal az ötlettel állt elő, hogy gyártsanak új, merész mintájú textileket is. A kreatív mintákat imádták az emberek, viszont a méterben kapható anyagokat nem tudták mire használni, ekkor találták ki, hogy majd ruhákat készítenek a népszerű kelmékből. Ezért megalapították a különálló vállalatot, a Marimekkot. Az első divatbemutatóra 1951-ben került sor, majd egy évvel később megnyitották az első kiskereskedelmi üzletet is. Az cég életében az első fontos tervező 1953-tól 1960-ig dolgozott a Marimekkonak, ő volt Vuokko Nurmesniemi, akinek több ma már klasszikus mintát is köszönhetünk.
A márka védjegyévé vált logót 1954-ben alkotta meg Helge Mether-Borgtröm.
A nemzetközi siker az ötvenes évek második felében következett be, mikor brüsszeli világkiállításon vett részt a márka. Az tengeren túli ismeretséghez Jacqueline Kennedy nagyban hozzájárult, hiszen hat ruhát vásárolt egyszerre a cégtől, a sajtó persze egyből felkapta a témát. Az első külföldi kiskereskedelmi üzletet 1960-ben Stockholmban nyitották meg. A céget egy megszakítással 1970-től jegyzik a tőzsdén.Több híres tervezője is volt a cégnek a hatvanéves története alatt, kiemelkedik közülük Peutti Rinta, aki 1972-ben megalkotta az első férfi ruhát, és az 1974-től tevékenykedő Fujiwo Ishimoto is, aki közel háromszáz tervet alkotott. Mellettük meg kell említeni Marja Sunat is, akinek pedig a kötött vonalat köszönheti a Marimekko.
A cégalapító Armi Ratia 1979-ben hunyt el, a nyolcvanas években nehéz időket élt át a márka. Az Amer Group Ltd 1985-ben megvásárolta a Marimekkot, és kivonták a tőzsdéről. Az újabb felvirágzás a kilencvenes években következett be, 1991-ben a Kirsti Paakkanen's Workidea vásárolta meg a vállalatot, 1999-től pedig újra jegyezik a tőzsdén. A fiatal tervezők hatására a növekedés az ezredforduló után indult be igazán, jó úton haladnak, hogy a világ legnagyobb nyomott anyag tervező vállalatává váljanak, valamint a legnépszerűbb alapfokú-design cégévé. Az erős finn identitás mellett a Marimekko fontosnak tartja az egyéniséget, a kultúrák tiszteletét, a szabadságot, a kreativitást, a felelősséget, és hogy munkájukat lelkesedéssel és elkötelezettséggel végezzék.


Forrás: innen

Folyt.köv.

2 megjegyzés:

  1. őszinte leszek :nekem ezek a minták nem jönnek be. Túl kontrasztosak, erősek a színek, és túl nagyok a formák :) Egyébként még nem is hallottam erről a cégről. Érdekes volt megismerkedni egy új dologgal. Gárdonyit olvasol ? :)))

    VálaszTörlés
  2. Nekem se nagyon tetszik, csak egy asztalterítőm van szolid apró virágokkal. De a finnek nagyon imádják.
    Gárdonyit olvasok és nagyon élvezem:) Túl sok angyalos-tündéres-vámpíros könyvet olvastam mostanában és valami "emberire" vágytam.

    VálaszTörlés