2012. február 7., kedd

Finn divatkörkép 2.

Finn tervezők
Akárcsak nálunk Finnországban is rengeteg kezdő és kevésbé kezdő helyi tervező tevékenykedik, több showroom, üzlet és gyűjtőhely található Helsinki belvárosába (az üzletekről egy térkép itt található).

Ivana Helsinki

Az Ivana Helsinki márkanév nem ismeretlen a koppenhágai divathét látogatói előtt, hiszen a híres finn márka szezonról-szezonra bemutatkozik a rendezvényen. A tervező Paola Ivana Suhonen ötvözi a szláv melankóliát, a skandináv egyszerűséget, a téli szomorúságot és a sarkvidéki nyári éjjelek hangulatát. Kreációi jellemzője a számos kézzel készült részletben rejlik, és a tradicionális finn kézműipar hagyományaiban. A női ruhák mellett férfi- és gyerekruhákat is tervez, valamint lakáskiegészítő részleget is üzemeltet Ivana Helsinki  Hemma néven.

Hanna Sarén

A Hanna Serén márkanév mögött az azonos nevű tervezőnő és férje, Jussi Tiilikka áll. Első kollekciójukat 2001-ben mutatták be, amit 2004-ben cipővonal követett. Lábbelijük még a Szex és New York egyik epizódjában is szerepelt. Első boltjukat Helsinkiben 2006-ban nyitották meg. A márka többek között együttműködött a Seppälä nevű Finnországban, Észtországban, Litvániában és Oroszországban népszerű ruha-üzletlánccal.


Street fashion
Amikor egy térség divatját tanulmányozzuk nem elég csak a híres és kezdő tervezőket megvizsgálni, hiszen az utca divatja árul el a legtöbbet az öltözködési kultúráról. Az északon élő népeknek nincs könnyű dolguk már, ami a divatozást illeti, hiszen az alacsony átlaghőmérséklet miatt inkább a funkcionalitás dominál. Bár tény se a finnek, se a svédek nem olyan fázósak, mint egy mérsékelt övi klímához szokott magyar.

Tavasszal és nyáron tudnak az itt élő lányok leginkább a divatnak hódolni. Ekkor még talán jobban is mint mi, hiszen nálunk, ha kánikula van, akkor a trend háttérbe szorul és csak az válik fontossá, hogy minél kevesebb ruha legyen rajtunk - na náluk e miatt egy kicsit sem kell aggódni. November tájékán, amikor a street fashion képek is készültek a hőmérséklet még mínusz tíz és plusz öt fok között ingadozott, az északi népeknek ez kicsit sem hideg, inkább csak hűvös. Akárcsak a nyugatra lévő országokban itt is sokkal inkább ki merik fejezni az emberek, legyen az fiatal vagy idős, magukat a ruháikkal. A H&M-ben válogatva pedig sokkal több divatkövető sráccal találkoztunk, mint itthon nálunk.


Forrás: innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése