2012. április 2., hétfő

Takatalvi

A takatalvi egy finn kifejezés,  amelyet úgy lehetne fordítani, hogy újra tél, vagy megint tél. A takatalvi egy rettentő szürke és borzasztó időszak,  pont mire elmúlik a fagy, végre olvad a jég a tavakon, csicseregnek a madarak és tavaszillat terjed a levegőben, újra megjön a hó. 
Persze itt leginkább hózáporokra kell gondolni és nem igazi nagy fagyokra. Olyanra, mint a mai egész napos hóesés hófúvással, 25-30 centis hóval.
 Ez tán még depressziósabb látvány, mint az egy hónapon keresztül tartó olvadás. Mikor már azt hisszük túl vagyunk rajta, és már-már elrakjuk a hólapátot, csizmát, nagykabátot, akkor fogcsikorgatva várjuk, hogy mikor áll már el, érdemes-e most kimenni havat lapátolni vagy kárba veszett munka lenne.


Hétvégén ilyen napsütéses időnk volt és rengeteg hó elolvadt.Tegnap este elkezdett esni és azóta sem pihent egy pillanatra sem.  Ugye gyönyörű? De nem áprilisban!
Az idő ilyenkor annyira depresszív, hogy inspirálólag hatott egy másik finn nemzeti közkincsre: a metal zenére. A Mokoma  trash metal zenekarelőadásában ajánlom figyelmetekbe a Takatalvit. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése