2013. február 16., szombat

Hogyan élik túl a telet Finnországban?



A hideg, sötét, havas tél beköszönte még nem jelenti, hogy az országban megáll az élet. Ellenkezőleg: a finnek nemcsak túlélik, de élvezik is a telet!
Finnország a világ egyik legészakibb állandóan lakott területe. A finn tél hossza három hónaptól hét hónapig változhat az ország különböző területein, de helytől függetlenül mindenesetre hideg, sötét és havas. Ezek a körülmények azonban nem jelentik, hogy megáll az élet. A finnek reggelente elmennek dolgozni és iskolába, függetlenül attól, milyen hideg van és mennyi hó esett az éjjel.
A finnek tudják, hogy hozzák ki a legtöbbet a téli hónapokból. A következő 8 tanács másoknak is hasznos lehet: így élik túl a finnek az év leghidegebb hónapjait.

 

Kávé

Fotó: Rodeo.fi/Juha Tuomi
Egy csésze fahéjas cappuccino felmelegít a téli fagyban.
A kávé segít mozgásba lendülni a sötét, hideg téli reggeleken. Erőt ad a nap hátralevő részére, sőt, néhányan állítják, hogy az elalvást is megkönnyíti. A statisztikák szerint Finnországban az egy főre eső kávéfogyasztás 2009-ben 11,92 kilogramm volt, ami körülbelül napi 3,8 csésze kávét jelent naponta. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban 4,09 kiló, Svédországban 7,35 kiló, Magyarországon 2,7 kiló kávé fogy fejenként egy évben.) Igaz, a finnek világosabb pörkölésű, hosszabb lére eresztett kávét isznak, mint amihez mi szoktunk.
A kávé felszolgálása a finn hagyományok fontos része. A legtöbb családi ünnepen, munkahelyi összejöveteleken, vendégváráskor az asztalra kerülnek a formás kávéscsészék és a különféle sütemények. A finnek azonban bárhol tudnak kávézni – bármi történik velük, a kávéscsésze után nyúlnak. Az utóbbi időben a városokban elterjedtek az amerikai típusú kávézók, amelyek nagyon hamar széles közönséget toboroztak.
Más forró italok, a tea, kakaó, forró feketeribizli szörp és a glögi – a forralt bor északi változata – szintén nagyon népszerűek télidőben.

 

Szauna

A forró szauna után csobbanás a jeges vízbe
A szauna a finnség szimbóluma – joggal. Legalább két millió szauna található az országban, amelyben 5,4 millió lakosa él, és 2,6 millió lakóingatlan található. Számuk ráadásul egyre emelkedik, mivel az új lakásokban már a fürdőszoba része az elektromos szauna.
A finnek szaunázni indulnak esti kikapcsolódásként, sportolás után, egy izzasztó munkanap végeztével, a baráti társaság kedvéért, egy tárgyalás lezárásaként, vagy csupán azért, mert éppen szaunanap van. A szauna a nagy ünnepeknek is - mint a karácsony, vagy Szent Iván nap - szerves része. Tévhit, hogy a finnek szaunázás közben azon versengenének, ki bírja tovább a forróságot. Általában a 80 fokos hőmérsékletet tartják kellemesnek.
Télen a szaunában az ember felmelegítheti a hidegtől elgémberedett tagjait. A szauna az ellazulás, a kikapcsolódás és elmélkedés helye, kilépés a napi taposómalomból. Sokak szerint egy vízparti szaunában a legnagyobb élmény megmártózni a tó vagy a tenger jegébe vágott lékben. Ha más nem, ez biztosan felpezsdíti az ember vérkeringését!

Jól fűtött lakások

Fotó: Rodeo.fi/Tuomas Marttila
A hármas üvegezésű ablak garantálja, hogy a meleg bent marad, még ha kint csikorgó fagy van is.
Ha a lakásban meleg van, mindegy, hány fokot mutat odakint a hőmérő. Finnországban sokat tettek az energiatakarékos, megújuló természeti forrásokat használó építéstechnológia fejlesztése terén. Az építési előírások szerint az új épületekbe háromrétegű üveggel ellátott ablakokat kell beépíteni, a legújabb technológiák pedig azt is lehetővé teszik, hogy az ablakok napelemként működjenek. Az épületek külső falait legalább 10 centiméter vastagságú hőszigetelő anyaggal borítják.
A fűtésnek számos formája elérhető, melyek közül a távfűtés a leghatékonyabb, leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát, amellyel nagyszámú ingatlant lehet fűteni. Az egyedi fűtésmegoldásokhoz képest a távfűtés legalább 30 százalékos megtakarítást jelent. A kapcsolt hő- és villamosenergia termelésű erőművekben felmelegített vizet csőrendszereken vezetik a lakások radiátoraiba, ahonnan a víz újrafelhasználásra és újramelegítésre visszakerül az erőműbe.

Téli autóvezetés

Fotó: Rodeo.fi/Tero Sivula
Motorblokk fűtéssel az autó könnyebben és gyorsabban indul a legnagyobb hidegben is.
A finnek télen szinte ugyanannyit autóznak mint nyáron, ehhez azonban speciális felszerelésre van szükség a csúszós utakon.
Minden finn autótulajdonos köteles autóján téli gumit használni, ami lehet egész évre való abroncs, vagy szöges abroncs. Az autótulajdonosnak a tél beköszöntével fel kell készítenie járművét a megváltozott vezetési körülményekre: rövidebb látótávolság, csúszós utak, hosszabb féktávolság.
A motorblokk fűtés lehetővé teszi, hogy az autó könnyebben induljon, csökkenti az üzemanyag-felhasználást, egyszóval remek megoldás azoknak, akiknek nincs garázsuk, hanem a szabad ég alatt parkolnak gépkocsijukkal. Finnországban megszokott látvány, hogy hazaérkezvén az autós a parkolóban csatlakoztatja autóját az elektromos oszlopokhoz. Az északi országokban eladásra szánt autókban a beépített ülésfűtés szériatartozék, amit a vezetők ezen az északi szélességen valóban értékelnek.

Forrás: innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése