2013. március 9., szombatHogyan szabaduljunk meg tőle

Fotó: Rodeo.fi/Juha Tuomi
Nehezebb, mint amilyennek tűnik, ám egy finn csak mosolyog!
Finnország északi részeit már október elején hó borítja, míg a déli országrészeket csak december-január táján fedi összefüggő hótakaró. A hó általában márciusig megmarad délen, Lappföld legészakibb részein viszont csak júniusban olvad el. A finneknek tehát van tapasztalatuk, mi a teendő hóvihar és hideg esetén.
Az utak takarítását törvény szabályozza Finnországban. Az utak tisztítása az önkormányzatok és az ingatlantulajdonosok feladata. Az önkormányzatok gondoskodnak arról, hogy a hóekék szükség esetére készenlétben álljanak, és a sószórógépek azonnal csúszásmentesítsék a síkos utakat.
Finnország vidéki részei ritkán lakottak. Itt az ingatlantulajdonosok takarítják a bekötőutakat. A fényvisszaverő oszlopok a hóekék vezetőinek és az úton közlekedő más gépjárművezetőknek a legvadabb hóviharban is jelzik az út szélét.

 

Hogyan élvezzük

Csak dőlj hátra, és élvezd a szánkózást!
Micsoda fantasztikus érzés egy késő őszi reggelen arra ébredni, hogy leesett az első hó! A gyermekek azonnal a szabadba rohannak, hogy hóembert építsenek vagy szánkózzanak, a felnőttek pedig előszedik téli sportfelszerelésüket.
A sífutás nemzeti időtöltés, szinte minden önkormányzatnak van kivilágított sífutópályája. Az évente megrendezésre kerülő 60 kilométeres Finlandia símaraton több mint 5000 résztvevőt szokott vonzani. Az iskolák februárban vagy márciusban egy hetes síszünetet tartanak, amikor sok szülő is szabadságot vesz ki, hogy a család együtt élvezhesse a tél örömeit.
Kedvelt sportágak még az alpesi sílesiklás, a snowbord és a freestyle sí. Utóbbi viszonylag új sportág, de a fiatalok és merészek körében roppant közkedvelt. A korcsolyázás a sífutáshoz hasonlóan nemzeti sportnak számít. Az önkormányzatok korcsolyapályákat üzemeltetnek az iskolák udvarain vagy a lakótelepek e célra megfelelő közterein. Az országszerte elérhető korcsolyacsarnokok nemcsak a magánszemélyeket és korcsolyaklubokat szolgálják, hanem a hokicsapatok edzőpályái is.

 

Megfelelő öltözet

Megfelelő ruhában bátran lehet játszani a hóban!
Télen csak az tud a szabadban tartózkodni, aki megfelelő öltözéket visel. Elsősorban egy kényelmes, izzadságot elvezető alsó ruházatra van szükség. Ennek feladata, hogy a nedvességet a bőrről a ruházat külső rétegei felé vezesse, a testet melegen és szárazon tartsa. Minden áruházban és sportboltban beszerezhető. Föléje még egy réteg meleg ruha kerül: pamut, gyapjú vagy polár anyagból. A harmadik, külső réteg legyen szél- és vízálló, de lélegző anyag, megfelelően bélelve, steppelve.
Külön figyelmet érdemelnek a lábak, kezek és a fej hideg elleni védelme. Először is egy izzadságot elvezető zoknira van szükség, ami fölé egy gyapjúzokni kerül, végül a kényelmes, megfelelően szigetelt, nem csúszós talpú téli lábbeli. Semmi sem tudja úgy elrontani a téli kint tartózkodást, mint ha fázik az ember lába. A kesztyű legyen kényelmes és bélelt. A sapka védje a fület, nagy hidegben egy selyemből készült arcvédő jó szolgálatot tehet.
Ahogy a finn mondás tartja: „Nincs rossz idő, csak rossz öltözék.”

 

A téli esték mulatságai

A legkedveltebb téli sportág mozgalmas és izgalmas.
A külföldiek vélekedésével ellentétben a sötét téli estéken számos kikapcsolódás várja munka után a finneket. A tanulni és olvasni vágyóknak ott van a kiterjedt könyvtári hálózat Az országban több mint 250 népfőiskola, felnőttoktatási központ kínál elfogadható áron hasznos időtöltést: nyelv- és kézimunka tanfolyamokat, művészeti és sport oktatást – bármit, ami népszerű és az emberek érdeklődésére tarthat számot. Ezek az intézmények nagy múltra tekintenek vissza és évente mintegy 800 000 érdeklődőt vonzanak.
Finnországban rengeteg egyesület működik, amely különféle módon javítja tagjainak életminőségét: sporttevékenység keretében, más kultúrákkal való megismerkedés útján, helyi problémák kezelésével, nemzetközi fejlesztési projektek révén, mozgósítva a gyermekeket, időseket és fogyatékosokat – összehozva a hasonló érdeklődési körű embereket. Az országban több mint 123 000 bejegyzett egyesület működik, statisztikailag minden finn több egyesületnek is tagja.
A kulturális és sportrendezvények mindig széles közönséget vonzanak. Minden magára valamit is adó városnak van színháza és zenekara, a legnépszerűbb darabokra hónapokkal korábban elkelnek a jegyek. A beltéri sportok kínálata széleskörű, de téli estéken vitathatatlanul a jéghoki vonzza a legnagyobb tömegeket. Szóval, akár otthon marad az ember egy jó könyvvel, akár portugálul tanul, vagy kedvenc jéghokicsapatának szurkol, a finnek megtalálják a módját, hogyan élvezzék a téli időszakot.
Az eredeti angol nyelven írott cikk a thisisFINLAND portálon olvasható itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése