Johan Ludvig Runeberg (1804. február 5. – 1877. május 6.) finn svédnyelvű nemzeti költő, író, újságíró, aki hazafias írásairól ismert. Svédországban is elismerték érdemeit, munkái nagymértékben befolyásolták a svédnyelvű irodalmat.
Runeberg teljes munkásságát svédül írta. Legismertebb munkája a Fänrik Ståls sägner (Vänrikki Stoolin tarinat - Zászlós Stal történetek) az 1808 – 1809-es finn háború hőseiről szólnak. A nyitó versből Vårt land (Maamme – Földünk) később Finnország nemzeti himnusza lett.
Maamme A magyar szöveg
(Finn fordítás: Paavo Cajander)
Oi maamme, Suomi, synnyinmaa! Földünk, földünk, ó hazánk,
Soi sana kultainen! Messze hangzik a drága név!
Ei laaksoa, ei kukkulaa, Nincs hegy, mely az égig érne.
ei vettä rantaa rakkaampaa Nincs mély völgy, se hullám mosta part.
kuin kotimaa tää pohjoinen. Ősi Északunk, hogy szeretünk téged.
Maa kallis isien. Te őseink drága földje.
Sun kukoistukses kuorestaan Virágaid, a rügyekben rejtőztek
kerrankin puhkeaa; Gyümölcsöt érlelnek újra;
viel' lempemme saa nousemaan Nézd! Szeretetünkből még egyszer kihajt
sun toivos, riemus loistossaan, Fényed, örömöd, reményed és tüzed.
ja kerran laulus, synnyinmaa És egy napon tisztábban cseng
korkeemman kaiun saa. Földünk dala mely énekünk.
A Runeberg torta névadója Johan Ludvig Runeberg, aki az elbeszélések szerint eléggé édesszájú volt. A süteményt Runeberg kérésére a felesége, Fredrika fejlesztette ki az otthon talált alapanyagokból: liszt, zsemlemorzsa, kekszmorzsa, mandula, almadzsem. A költő gyakran kérte ezt reggelire punccsal.
Runeberg sütemény (kb. 20db)
200g margarin
1 dl cukor
1 dl barna cukor
2 tojás
3dl búzaliszt
1/2 dl darált mandula
2 tk sütőpor
1 dl zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
1 dl tej vagy almalé vagy mandulalikőr
( 17 csepp keserűmandula aroma)
200g margarin
1 dl cukor
1 dl barna cukor
2 tojás
3dl búzaliszt
1/2 dl darált mandula
2 tk sütőpor
1 dl zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
1 dl tej vagy almalé vagy mandulalikőr
( 17 csepp keserűmandula aroma)
Díszítés: málna lekvár és 1 dl porcukor + ½ -1 evőkanál tej vagy víz
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat .
Keverjük hozzá a száraz összetevőket, a kiválasztott folyadékot és a keserűmandula aromát. A tésztát zsírozott fém poharakba vagy muffin formákba töltjük. 175 fokos sütőben 30 percig sütjük a sütő alsó részében. Hűlni hagyjuk. A sütemények középére málnalekvárt teszünk, és porcukor-víz keverékkel körbefuttatjuk.
Egyszerűbb változat (körülbelül 14kpl)
150 g vaj,
1,5 csésze cukor,
2 tojás,
2 dl darált mandula,
1,5 dl liszt,
1 teáskanál sütőpor A puha margarint a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Hozzákeverjük a száraz hozzávalókat. Muffin formákba adagoljuk. 200 fokon 12-15 percig sütjük. A kihűlt süteményt málnalekvárral és porcukor-víz keverékkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése