2011. április 1., péntek

Stieg Larsson: A tetovált lány

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt.





Stieg Larsson Millennium trilógiájának első kötete minden idők legnagyobb svéd krimisikere. Milliók olvassák világszerte.
Ahogyan a francia Le Nouvel Observateur írta: Több mint egy regény. Függővé tesz!



Larsson egy másik érdeme a Vangern család története. A szerző maga ezen a téren jobb munkát végez, mint a főszereplője, Mikael Blomkvist, aki végül nem írja meg a Vangern család történetét. Larsson átfogó képet ad a svéd ipar egyik legtehetősebb családjáról, az olvasó tájékozódását a sok név között egy családfa is segíti, a helyszínt pedig egy térkép segítségével hozza közelebb.
Larsson sajnos nem érte meg regénye kiadását, 2004 novemberében, 50 éves korában egy szívroham végzett vele. A Millenium-sorozat első kötete hazájában, Svédországban 2005-ben jelent meg. A magyar fordítás az Animus Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

5 megjegyzés:

  1. Kicsit gonosz leszek: Neked tetszett?
    Nekem az első 100 oldal nagyon nem jött be. Azután el is vesztettem egy kicsit a fonalat, meg az érdeklődést, de elolvastam.
    A második részt megnéztem filmen, a harmadikat is csakúgy fogom abszolválni.
    Tényleg 10 részesre tervezte?
    Azt azért sajnálom, hogy nem érhette meg a sikert. Megérdemelte volna.

    VálaszTörlés
  2. Őszintén? Majdnem abbahagytam. A svéd iparmágnások élettörténete egyáltalán nem kötött le. Csak azért erőltettem, mert annyira dicsérték. A filmét még nem láttam, de valahogy nem is nagyon vágyom rá. Jó volt? Majd valamikor vasalás közben megnézem.
    Most az Abigélt olvasom a Te javaslatodra, mindjárt végzek vele.Nem is értem, hogy eddig miért nem olvastam el.

    VálaszTörlés
  3. Na ugye:))) egy kaptafára járunk. Ugye, hogy unalmas volt tetotvált lány eleje. Nem baj, ízlések és pofonok....de legalább mi ketten egyformán gondolkozunk. Ugye, hogy az Abigél letehetetlen akkor is, ha ezerszer láttad:))))

    VálaszTörlés
  4. Sajnos már le is tettem az Abigélt,mert hogy elolvastam. Élveztem az első betűjétől az utolsóig. Kicsit szomorú is vagyok, hogy ilyen gyorsan elolvastam :)

    VálaszTörlés
  5. Ugye?.))) a filmet( A lány, aki a tűzzel játszott) meg elfelejtettem. Kicsit brutális, szóval annyi nekem elég is volt. De majd nézd meg:)

    VálaszTörlés