2012. január 4., szerda

Égjen a zsír és lángoljon a szerelem - top 10 újévi fogadalom



Az újévi fogadalmak legnagyobb problémája általában, hogy január második hetére valahogy feledésbe merülnek. Ennek ellenére úgy tűnik, szeretjük ezt a hagyományt, és még ha nem tudjuk is minden fogadalmunkat maradéktalanul betartani, évről évre elhatározzuk magunkat. Megnéztük, az utóbbi öt évben mik voltak a legnépszerűbb fogadalmak az internetezők körében. 

Toplista.
Szeretünk úgy gondolni január elsejére, mint egy új korszak kezdetére, új lehetőségekkel, és különösen szeretünk ilyenkor fogadalmakat tenni. Ezek közül persze sok a következő újévre tolódik, vagy a feledés homályába merül, de mindenképpen jó dolog, hogy számot vetünk rossz szokásainkkal vagy épp új hobbi után nézünk.

1. Lefogyok!

2007, 2008 és 2010 első helyezettje egyelőre úgy tűnik, 2012-ben is a legnépszerűbb fogadalom lesz. Érdekes módon tavaly a súlyvesztés csak az ötödik legkedveltebb célja volt az internetezőknek, akkor a spórolás nyert. A fogyással összefüggő fogadalmak egyébként sokféle formában megjelennek a listákon: van, aki egyszerűen csak súlyvesztést vár, de a bátrabbak konkrét számokban is kifejezik, hogy mennyit kívánnak leadni az új évben.



2. Rátalálok a nagy ő-re, megházasodom!

2010. január elsején a top 10-es kívánságlistán öt helyen szerepelt a szerelem, a társkeresés a házasság terve különböző módokon megfogalmazva. Bár ez a fogadalom kevéssé konkrét, mint egy rendszeres testedzésről szóló terv, figyelemre méltó, hogy az internetezők tetemes hányadát foglalkoztatta, hogy az új esztendőben összekösse valakivel az életét. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik az az igen népszerű fogadalom is, hogy a párjukkal, családjukkal több időt kívánnak tölteni az emberek.
3. Többet és rendszeresebben olvasok!

Az elmúlt öt évben mindössze két alkalommal került a top 10-es listára az internetezők körében az olvasás. 2008-ban a legtöbben azt tervezték, hogy elolvassák, illetve rendszeresebben olvassák majd a Bibliát, 2011-re már a harmadik helyre ugrott az a fogadalom, hogy minden hónapban legalább egy könyvet elolvassanak. Idén ez utóbbi már a második helyen áll.




4. Kipróbálom a bungee-jumpingot, lefutom a maratont! 
Nem ritka, hogy az emberek valamilyen egyéni rekordra készülnek fel az új évben, de úgy tűnik, az extrém sportok iránti láz 2008 óta csillapodott. Akkor a hetedik legnépszerűbb fogadalom volt a bungee-jumping, míg tavaly „beérték” olyan célokkal az internetezők, amik azért elérhetőbbnek tűnnek a hétköznapokban is: „Lefutok 10 km-t!”. A 2012-es eddigi lista alapján ez a kilencedik legnépszerűbb fogadalom.



     
5. Spórolok!

2011-ben és 2009-ben a legnépszerűbb fogadalom a takarékoskodás volt, és már idén is a hatodik helyen áll az internetezők listáján. Érdekesség, hogy a korábbi években a takarékoskodással összefüggő tervek egyáltalán nem szerepeltek a listákon.




    6. Kipróbálok valami újat!

    Az új év lehetőséget ad arra is, hogy korábban még nem tapasztalt élményeket tervezhessünk be. 2007-ben az internetezők nyolcadik legkedveltebb fogadalma volt, hogy az új esztendőben elmennek egy olyan utazásra, melynek célállomását nem tervezik el előre. 2011-ben szintén a nyolcadik helyen végzett, hogy esznek, isznak, tanulnak vagy kipróbálnak valamit, amit korábban még sosem. Idén egyelőre ez a negyedik legnépszerűbb fogadalom.






      7. Leszokom a dohányzásról, nem rágom a körmöm!

      Nem ritka, hogy az újévi fogadalmak egy rossz szokás elhagyását tűzik ki célul. Igen előkelő helyet foglal el az utóbbi néhány év listáján a „nem rágom a körmöm” fogadalom, míg érdekes módon az utóbbi öt évben a dohányzás elhagyása csak egy alkalommal került a top 10-es listára, 2010-ben. De vannak kevésbé konkrét „rossz szokások” is, mint a nem vádolom annyit magam, vagy a megpróbálok kevésbé félénk lenni.



          
        8. Minden különleges pillanatot megörökítek!

        2011-ben a hatodik helyen végzett az a fogadalom, hogy egy külön noteszbe jegyzeteli a vállalkozó szellemű élete legszebb pillanatait, megörökíti őket az utókornak. De még ennél is érdekesebb a tizedik helyezett: „Az év minden napján készítek egy fotót!”. Az idei tervek között már felkapaszkodott a dobogó legalsó fokára a jegyzetelés. Úgy látszik, az internetezők szívesen olvasnák vissza az év legszebb pillanatait szilveszterkor noteszükből.





        9. Megtanulok egy idegen nyelvet, vagy játszani egy hangszeren!

        2007-ben a sokan fogadták meg, hogy megtanulnak egy idegen nyelvet, míg a következő évben ez a fogadalom lekerült a top 10-es listáról, és felváltotta a gitártanulás. Az utóbbi években az efféle, nagyon konkrét, és könnyedén nyomon követhető fogadalmak szinte teljesen eltűntek. Valószínűleg teljesíthetőbb célokat igyekeznek kitűzni maguk elé az emberek. Vagy kevésbé konkrétat, például „megtanulok valami újat!”.






          10. Többet alszom!

          A 2012-es fogadalmak között már az ötödik helyen áll a „többet alszom” fogadalom, míg az utóbbi néhány évben a hatodik helynél előkelőbb helyen még sosem végzett. Ehhez a témához kapcsolható még a jobb napirendszervezés, illetve a „korábban fekszem le” terv is.



            Te mit fogadtál meg idén?
            Forrás: innen

            1 megjegyzés: