24-én reggelinél a család körbeüli az asztalt.
Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben, ha fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat.
A karácsonyi vacsorára ők is nagy gonddal készülődnek. Miközben a gyerekek türelmetlenkednek, a felnőttek glöggöt (fűszeres forralt bor) isznak, amelyben mazsola és mandula is rejtőzik.
Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét, amit a rádió is közvetít. Természetesen ezen a napon sem hagyják ki a szaunát.
A karácsonyi asztalra hagyományos ételek kerülnek:
- - Az elmaradhatatlan 4-5 kilós karácsonyi sonka. Fagyasztva árulják, 4-5 nap míg a hűtőben kienged, és 4-5 óra alatt megsül. Akkor bekenik házilag készített mustárral, megszórják zsemlemorzsával és szegfűszeget szurkálnak bele. Még 10-15 percre visszarakják magas hőmérsékletre a sütőbe, ahol szép színt kap. Idén én is kipróbálom egy kisebb sonkával. Mostanában a sonkát kezdi felváltani a pulykasült.
A sonka mellé elengedhetetlen a hal, főként a lazac. Minden változatban: sütve, füstölve, gravírozva, pácolva.
Köretnek különböző "zöldségládikókat ", rakott burgonya, rakott répa, és rakott karalábé. Egész érdekes, édeskés ízük van, nehéz megszokni. A rakott burgonyát krumplipüréből készítik, amit a sütőben 50 fokon több órán át sütnek. A burgonyakeményítőből az enzimek hatására cukor szabadul fel, ez adja az édes ízt.
Desszertnek a korábban említett joulutorttu mellé, piparit, fűszeres kekszet, datolyás kuglófot, karácsonyi muffint, szilvakrémet kínálnak.
Mennyi klassz kaja?
VálaszTörlésA jobboldali a szilvakrém?
Nem tudom, hallottad-e, de nélunk most aranyáron adják a krumplit?
Szomorúan hallon, hogy drága a krumpli. Itt elég olcsó. Krumplipüré finn nemzeti étel.
VálaszTörlés