2011. március 4., péntek

Vendégek - Pyynikki torony




A Pyynikki torony a világ legmagasabb ózán (a jégkorszakból fennmaradt felszíni felhalmozódási forma), 150 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a két festői tóra, és egész Tamperére. 

 Az 1888-ban épült fatorony erősen megsérült az 1918-as háborúban. 1925-ben a könnyűszerkezetű és rothadó fából készült torony felújítása mellett döntöttek.  A jelenlegi vörös gránit tornyot Vilho Kolho tervezte és a város 150 éves évfordulójára 1929-ben fejezték be. 

 A 80 éves torony 26 méter magas. Bár a torony puszta magassága még nem szédít el túlságosan, de ha figyelembe vesszük az elhelyezkedését a Pyynikki gerincen Tampere központjában nagyszerű kilátást ad a városra és környékére.

 


Sajnos nem a legjobb napot választottunk a kirándulásra, mert nagyon borús volt az idő. A gyerekek azonban ennek ellenére is jól érezték magukat a toronyban, annál is inkább, mert egyedül voltunk fent és így szabadon lehetett körberohangálni és ijesztgetni Brigit. Utána sétáltunk egy kicsit a torony körüli erdőben.




A toronyban működő kávézó híres a helyben sütött cukros fánkjáról. Sokan csak a fánk miatt látogatnak el ide.
Mi is vittünk haza az otthon-maradottaknak.





A Pyynikki torony nyáron

Panoráma kép a Pyynikki tortonyból. Balról jobbra: Näsijärvi, Näsinneula, Tampere központja, Pyhäjärvi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése