2011. március 8., kedd

Húshagyó kedd – Laskiainen

A katolikus egyház tavaszi nagyböjtjét kezdő ünnep. Mozgó dátumú ünnep, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd.
Az ünnep után hamvazószerdán (tuhkakeskiviikko) kezdődik a 40 napos böjt, ami húsvétig tart. A böjt lényege a húsételek kirekesztése az étrendből. A tavaszi böjtött a 600 évektől tartják.  Ezelőtt számos országban karneválokat tartottak .  A karnevál szó egyik etimológiája szerint a szó a latin carne levare (a hús elhagyása) kifejezésből származik, mások szerint carne vale (búcsú a hústól) adja a szó eredetét.

Erre az időszakra esett az ókori európai Újév, ezért Finnországban sok néphit és mágia kapcsolódik hozzá. Több szertartás ered az ősi munkaünnepből, amikor a nők befejezték a len, a kender, és a gyapjú feldolgozását és fonását. A parasztok hatalmas szánkózással kívántak a következő évre bő termést: ”Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasenkokoisia nauriita ” Hosszú lenrostot, finom kendert és tányérméretű fehérrépát. Minél hosszabbra csúszott a szánkó, annál bőségesebb év volt várható.
 Himos, Snow Tubing, 2002




Mostanság a húshagyó kedd nem a lentermeléshez kötődik, hanem a sötét tél búcsúztatáshoz és a tavaszváráshoz.
Manapság, aki él és mozog, szánkókkal, "tepsikkel" vagy egyszerűen nylonzacskókkal, kartonlapokkal felszerelve a havas lejtőkhöz sereglik, s a februári kemény, friss hidegben jó nagyot szánkózik. A gyerekeknek ilyenkor a játszótereken speciális jég-csúszdákat szoktak építeni, melyeket színes dekorációval tesznek még vidámabbá. 

2010. február, óvodai jégcsuszka építés
 

A hidegben megéhezve jólesik a meleg leves. A húshagyó keddi menü gerincét a farsangi sárgaborsóleves (hernekeitto) képezi, mely után már csak a finom farsangi puffancs (laskiais pulla) befogadására képes a majdnem teli gyomor.


4 megjegyzés:

  1. Látom, a hó nem enged nálatok, de legalább
    élvezitek:)))
    Nálunk, hála Istennek, elolvadt, remélem, ezen a télen véglegesen.
    A farsangi puffancsot hogy kell készíteni? nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Most már annyira tavaszillat és madárcsicsergés van a levegőben, hogy nagyon nem bánnánk, ha hamar elolvadna a hó. Persze ekkora mennyiséghez idő kell. Még kb. 1 hónap, sajna.
    Majd utána járok a farsangi puffancs receptjének. Ma ettem, nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  3. Még itt is van foltokban (hó) a receptet előre is köszi. szépek fenn a gyöngyök. nekem sapka- sálat írt ki a gép. Épp aggódni kezdtem, hogy még mindig itt tartotok, de akkor már Ti is szeretnétek kilábalni a télből.:)

    VálaszTörlés
  4. Feltettem a receptet. Elég nagy mennyiség, én fél adagot csináltam, de az egész is elfogyott volna.
    Sapka-sál-kesztyű még mindig kell, bár már napközben felkúszik 0 fok fölé a hőmérő higanyszála. Norbi mindennap megkérdezi, hogy szerintem mennyi idő alatt olvad el a hó = mikor lehet már biciklivel közlekedni:)

    VálaszTörlés