2010. november 5., péntek

Pannukakku - Lettyenős pite

A pannukakku (pancake) a palacsintatésztánál sűrűbb tészta, amit sütőben vagy palacsintasütőben sütnek. Én a sütős változatot szeretem, mert csak összekeverem a hozzávalókat, beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tepsibe és már sütöm is.

Általában lisztből, tojásból és valamilyen folyadékból készítik. Rengetegféle változata van.
Már próbálkoztam a tojásmentes verzióval is, de nem igazán jött be nekünk.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen is valamilyen édes feltéttel: lekvár, tejszínhab, cukor, gyümölcs. Reni kedvence a csokikrémes-tejszínhabos, Norbi eperlekvárral szereti, Marci lekvárral és sok-sok tejszínhabbal és még több tejszínhabbal. Szerintem a nagymama-féle baracklekvárral a legfinomabb.



Hozzávalók:
  • 8 dl tej
  • 2-3 tojás
  • 1 tk só
  • 1 dl cukor
  • 4-5 dl liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 50-100 g olvasztott vaj
A hozzávalókat összekeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 225 fokon 25-30 percig sütjük.

 Hát nem egyszerű?!

A finn menzákon ez van csütörtökönként  a finn borsófőzelék (hernekeitto) mellé.

8 megjegyzés:

  1. Palacsintában profi vagyok, de így borsófőzelékkel kicsit fura. Egyébként még belefér a kipróbálhatjuk kategóriába. Mégse csiga vagy valami ilyesmi :-D)

    VálaszTörlés
  2. A finn borsófőzelék szárított borsóból és füstölt húsból készül. Az eredete a svéd hadseregbe nyúlik vissza: a pénteki böjt előtt laktatóbb ételt adtak a katonáknak. Az olcsó hozzávalók és a gyors elkészítése miatt a hadsereg csütörtöki menüjévé vált, amit más intézmény is átvett.

    VálaszTörlés
  3. Érdemes kipróbálni a pannukakkut: gyors és finom!

    VálaszTörlés
  4. Hát ugye általában a pitét gyúrjuk-nyújtjuk, ezt meg csak összekeverjük és belelottyantjuk/lettyentjük a tepsiben. Olyan lötyögös tésztát kapunk.

    VálaszTörlés
  5. Überfasza. Ma fogok másodszor is ilyet sütni e recept alapján. Csaba Tamperéből. :)

    VálaszTörlés
  6. Ugye? Nálunk is nagy kedvenc. A gyerekek imádják. Meg és is.

    VálaszTörlés