2010. december 26., vasárnap

Finn karácsony

A finneknél a karácsony december 23-án kezdődik, még nem ünnepléssel, hanem munkával. Este miután a gyerekek lefeküdtek, a szülők előkészítik a másnapi ételeket, rendet, tisztaságot varázsolnak mindenhová.
24-én reggelinél a család körbeüli az asztalt.


Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben, ha fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat.

 A karácsonyi vacsorára ők is nagy gonddal készülődnek. Miközben a gyerekek türelmetlenkednek, a felnőttek glöggöt (fűszeres forralt bor) isznak, amelyben mazsola és mandula is rejtőzik. 


Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét, amit a rádió is közvetít. Természetesen ezen a napon sem hagyják ki a szaunát. 




A karácsonyi asztalra hagyományos ételek kerülnek: 
  • - Az elmaradhatatlan 4-5 kilós karácsonyi sonka. Fagyasztva árulják, 4-5 nap míg a hűtőben kienged, és 4-5 óra alatt megsül. Akkor bekenik házilag készített mustárral, megszórják zsemlemorzsával és szegfűszeget szurkálnak bele. Még 10-15 percre visszarakják magas hőmérsékletre a sütőbe, ahol szép színt kap. Idén én is kipróbálom egy kisebb sonkával. Mostanában a sonkát kezdi felváltani a pulykasült.






  •  
A sonka mellé elengedhetetlen a hal, főként a lazac. Minden változatban: sütve, füstölve, gravírozva, pácolva.







Köretnek különböző "zöldségládikókat ", rakott burgonya, rakott répa, és  rakott karalábé. Egész érdekes, édeskés ízük van, nehéz megszokni. A rakott burgonyát krumplipüréből készítik, amit a sütőben 50 fokon több órán át sütnek. A burgonyakeményítőből az enzimek hatására cukor szabadul fel, ez adja az édes ízt. 









Desszertnek a korábban említett joulutorttu mellé, piparit, fűszeres kekszet, datolyás kuglófot, karácsonyi muffint, szilvakrémet kínálnak.


2 megjegyzés:

  1. Mennyi klassz kaja?
    A jobboldali a szilvakrém?
    Nem tudom, hallottad-e, de nélunk most aranyáron adják a krumplit?

    VálaszTörlés
  2. Szomorúan hallon, hogy drága a krumpli. Itt elég olcsó. Krumplipüré finn nemzeti étel.

    VálaszTörlés