Végre elolvadt az utolsó hókupac is az udvarunkon! Kibújt a hóvirág is, a fehér krókuszaim is buzgón bontogatják szirmaikat. Vajon mi történt a sárgákkal és lilákkal?
Ugyan már elmúlt húsvét, de érdemes pár szót ejteni a mämmi-ről. A finneknek szinte minden ünnepre megvan a kulináris ételük, italuk: karácsonyi csillag, Runeberg süti, farsangi puffancs.
Húsvéthoz a mämmi tartozik.
A mämmi malátából, rozslisztből és vízből készül, amelyet melasszal és egy narancsfajta héjával ízesítenek. Kemencében sütik meg (körülbelül 3 óráig) és néhány napos hűtés (ma már fagyasztás) után tálalják. Hagyományosan nyírfahéjból készült edényben (tuokkonen) tárolták a mämmit, amelyet egyes cégek a csomagolásban ma is igyekeznek utánozni. Leginkább cukorral és tejszínnel tálalják. Nagy bátorság kell hozzá, meglehetősen gyanús, nem túl nagy bizalmat ébresztő barna massza. Nekem a vaníliafagylaltos változat tetszett. Az íze olyan, mint egy öregedő szilvalekváré és nagyon laktató.
Nálam meg nárcisz lett most kevés, de ez így szokott történni, egyik évben rengeteg van, aztán meg alig.
VálaszTörlésFincsinek látszik ez a mämmi, kár, hogy lusta disznó vagyok, és képtelen lennék 3 órán át bármit sütni:-D
Itt sem készíti senki, készen vásárolják.
VálaszTörlésMa nyílt ki a nárcisz a kertben.