2011. április 27., szerda

Tavasz - Húsvét - Mämmi

Végre elolvadt az utolsó hókupac is az udvarunkon! Kibújt a hóvirág is, a fehér krókuszaim is buzgón bontogatják szirmaikat. Vajon mi történt a sárgákkal és lilákkal?


 Ugyan már elmúlt húsvét, de érdemes pár szót ejteni a mämmi-ről. A finneknek szinte minden ünnepre megvan a kulináris ételük, italuk: karácsonyi csillag, Runeberg süti, farsangi puffancs.
Húsvéthoz a mämmi tartozik.
A mämmi malátából, rozslisztből és vízből készül, amelyet melasszal és egy narancsfajta héjával ízesítenek. Kemencében sütik meg (körülbelül 3 óráig) és néhány napos hűtés (ma már fagyasztás) után tálalják. Hagyományosan nyírfahéjból készült edényben (tuokkonen) tárolták a mämmit, amelyet egyes cégek a csomagolásban ma is igyekeznek utánozni. Leginkább cukorral és tejszínnel tálalják. Nagy bátorság kell hozzá, meglehetősen gyanús, nem túl nagy bizalmat ébresztő barna massza. Nekem a vaníliafagylaltos változat tetszett. Az íze olyan, mint egy öregedő szilvalekváré és nagyon laktató.

2 megjegyzés:

  1. Nálam meg nárcisz lett most kevés, de ez így szokott történni, egyik évben rengeteg van, aztán meg alig.
    Fincsinek látszik ez a mämmi, kár, hogy lusta disznó vagyok, és képtelen lennék 3 órán át bármit sütni:-D

    VálaszTörlés
  2. Itt sem készíti senki, készen vásárolják.
    Ma nyílt ki a nárcisz a kertben.

    VálaszTörlés