2010. augusztus 24., kedd

Dubrovnik - Óváros

Dubrovnik a repülőről

Dubrovnik (régi magyar nevén Raguza) Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található. A város talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja.
Számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba".


E földi paradicsomot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűzvész csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett.

Dubrovnikot a 7. században alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része.


Bell Torony / Óratorony

 

A 35 méter magas, 1444-ben épült, és 1928-ban újjáépített Bell Torony 15. századi állapotából már csak a hatalmas, 2000 kilós harangot őrzi. A torony órájának nincsenek mutatói, ez tulajdonképpen egy napóra, amely a pontos időt mutatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Onofrio kútja

 

 


Az Onofrio kútját Onofrio della Cava, nápolyi mesterember építette 1438-ban, de mint Dubrovnik nagy része, ez is elpusztult az 1667-es földrengésben, így ma már nem az eredeti Onofrio kutat láthatjuk. A 16 oldalas ivókút építése óta része a város vízvezeték-hálózatának. Ma népszerű találkozóhely, és hideg vízével igazi oázis a nagy melegben megfáradt turistáknak.

 

 

 

Stradun

 

 

A Stradun, avagy Placa Dubrovnik 500 éves, 300 méter hosszú, nyüzsgő, mindig zsúfolt főutcája kávézókkal, és üzletekkel, melyek megőrizték korabeli kinézetüket. A Stradun az egyetlen széles utca az óvárosban. Sok turista egyszerűen a világ legszebb utcájának tartja.



















Bokar-erőd

 

A Bokar-erőd védelmi célokat szolgált, később börtönként is szolgált. Itt tartják a Dubrovniki Nyári Fesztivál több színházi előadását.

 




Lovrijenac-erőd

 

A városfalon kívüli, 36 méter magas sziklán álló vár korábban védelmi funkciókat látott el, ma pedig kulturális rendezvényeknek ad otthont. A Lovrijenac-erőd építése állítólag mindössze 3 hónapot vett igénybe, a 14. század környékén.


 

 

 

 

 

 Minceta-erőd

  Az óváros legmasszívabb tornya a városfalak északi részén található. A városfalak, és az egész óváros legmagasabb pontjaként az egyik legszebb kilátást biztosítja a városra. 1319-ben épült, 1464-ben megerősítették, és bővítették. Dubrovnik legszebb, és legnagyobb tornya a város szimbólumának számít.

Kilátás az erődből



 

Régi kikötő

 

 

Dubrovnik régi kikötője, egy szép, csendes hely a kikapcsolódásra. A régi kikötőből gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, és Lokrum szigetére. Dubrovnik "új", ma használatos kikötője néhány kilométerre, a városon kívül található.


Sponza-palota


A Stradun végén található Dubrovnik egyik legszebb palotája, a gótikus-reneszánsz Sponza-palota. 1516-1522-ig épült, az 1667-es földrengést sértetlenül átvészelte. A középkorban állami hivatalok, bank, a pénzverde, és a kincstár helyszíne volt.

 

 

Katedrális

 

 





A dubrovniki katedrális 1713-ban épült, egy 12. századi, a földrengésben elpusztult katedrális helyére. 1986-ban felújították. 1981-ben egy még régebbi, 7. századi katedrális nyomát is felfedezték a régészek, korábban azt hitték, hogy a 12. századi katedrális volt az első, ezen a helyen álló egyházi létesítmény.















Városfal

 


  

 



















Dubrovnik városfala az egyik legkomolyabban védett építmény Európában. A 8.-tól a 16. századig épített, ma is eredeti állapotában csodálható városfal 1940 m hosszú, néhol 25 méter magas, és 6 méter széles, 5 bástyája, és 15 tornya van, a teljes óvárost körülveszi. Európa legmasszívabb, és legteljesebb városfaláról van szó. Belépő ellenében az egész városfal végigjárható, amely pénzt igen érdemes beruházni, ugyanis a kilátás elképesztően szép.
A fiúk, Marcell és Erik (4 évesek) hősiesen végiggyalogolták a 2km-t. Néha megálltunk pihenni, fagyit enni, néha elkélt egy kis biztatás a nagy hőségben.



A városfal tövében lévő sziklás strandon történelmi hangulatban lehet élvezni a tenger hűs hullámait, a szikrázó napsütést, a város szépségét és a csodálatos kilátást.



 
Mindegyik képet a párom és a sógorom készítette!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése