2010. október 19., kedd

Finn érdekességek 1.

Kolin nemzeti park Kelet.Finnországban

                           
    
A legtöbb ember tudja Finnországról, hogy biztonságos, tiszta, becsületes ország sok tóval és friss levegővel. A finneket becsületesnek, szorgalmasnak, szerénynek ismerik és olyanoknak, akikkel könnyű együtt dolgozni. Finnország kétségtelenül nem az erőszakos kitörések, mélyreható változások vagy a fanatikus viselkedés hazája.
Általában rendkívüli módon betartják a szabályokat - kivéve, amikor autót vezetnek. Úgy tűnik, hogy néhány finn meg van róla győződve, hogy Forma 1-es, illetve rally versenyzőnek született és ezt mindenképp bizonyítani is akarja.
 Finnország a 60. és 70. földrajzi szélességi fokok között fekszik. Délnyugatról a Balti-tenger, délkeletről a Finn-öböl, és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Területe 338 424 km², és így a hetedik legnagyobb méretű európai ország.   Az országnak 187 888 tava és 179 584 szigete van. Teljes területének 10%-át borítja víz és 69%-át erdőségek. Svédországgal közös határa 686 km, Norvégiával 727 km és Oroszországgal 1269 km hosszúságú. Az ország  maximális hosszúsága 1 160 km, szélessége pedig 540 km.
5,4 millió ember lakik Finnországban. Népsűrűsége 17 lakos négyzetkilométerenként. A finnek 93%-a beszél finnül - a finn nyelv a Finn-Ugor nyelvcsaládba tartozik -  és svédül mintegy 6%.
Finnország parlamentáris köztársaság, amelyben a köztársasági elnök is jelentős hatalommal rendelkezik. A parlamenti testület 200 képviselőből áll, akiket négyévente közvetlenül választanak meg. A jelenlegi miniszterelnök Matti Vanhanen. A köztársasági elnököt 5 évente közvetlenül választják újra. Jelenlegi köztársasági elnöke Tarja Halonen. 

4 megjegyzés:

  1. Nem véletlenül nevezik a tavak országának. :)
    17 ember/ négyzetkilométer?
    Hol lakik a legközelebbi szomszédotok? :-DDD
    Oké, láttam, hogy egy nagyvárosban éltek, de nem lehetett kihagyni :)))

    VálaszTörlés
  2. Hát, sajnos, a szomszédom elég közel lakik. Viszont az sem ritka, hogy az iskolás reggelente elbiciklizik az 1 km-re lévő postaládáig, ahol felszáll az iskolabuszra, ami elviszi a suliba. És délután vissza.
    Egyébként a finnek nagyon szeretik a természetet és vigyáznak is rá. Tampere is tele van kisebb-nagyobb erdővel, egyik itt van szemben, az út túloldalán.

    VálaszTörlés
  3. De ez a Tampere valami nagyváros, nem? Megnéztem térképen :)

    VálaszTörlés
  4. Finnország negyedik városa. Bár a turkuiak azt állítják, hogy ők a negyedikek :)
    Mégis tele van parkokkal, ligetekkel, erdőkkel, tavakkal. Az egyik város rész, Hervanta tele van hatalmas, óriási sziklákkal. Nagyon jó a levegő, a szmogot nem ismerik :D

    VálaszTörlés