2010. október 14., csütörtök

Csavartmintás bolero - PalmikkohihatinMost készült Renátának ez a boleró vagy mi. Igazából nem is tudom, hogy magyarul mi a neve. Hátmelegítő?
Ez is a Novita újságból van. Először tunikát csináltam a fonalból, de nagyon szűk lett és már nem volt kedvem ugyanazt megkötni még egyszer. Ráadásul már nyár vége felé voltunk.

Modell: Palmikkohihatin
Fonál: Novita Puro Batik kb.430 g6 megjegyzés:

 1. Ez nagyon szép lett. Ha jól látom, a hagyományostól eltérő irányban, az egyik ujjtól a másikig kötötted.:)

  VálaszTörlés
 2. Grapes, köszönöm. Igen, jól látod, az egyik ujjától a másikig kötöttem. Eléggé haladós, mer utálok hosszú sorokat kötni:)

  VálaszTörlés
 3. Régebben én is sokat kötöttem, de mostanában (kb 15 éve) elmaradt a dolog, pedig a kötésnek épp az az egyik előnye, hogy haladós.
  Na meg szép és egyedi:)
  Milyen Finnhonban élni? Nincs hideg?

  VálaszTörlés
 4. Grapes
  Én is több évnyi kihagyás után lelkesültem be. Télen nagyon jó kötni, élvezem ahogy a puha fonál siklik az ujjaim között.
  És itt bőven van tél. A hétvégén esett is a hó. Hideg van, de nem ez a legrosszabb. Bár eléggé kellemetlen, amikor -15 fok környékén belefagy az orrba a lehelet :)
  Elég réteg ruhát kell magunkra venni, és itt nagyon jó ellátás van meleg ruhákból. Szezon végén féláron, vagy még olcsóbban is hozzá lehet jutni.
  A rosszabb az, hogy amíg a gyereket öltöztetem, addig teljesen leizzadok, utána a gyerek izzad amíg én öltözöm. Régebben emeletes házban laktunk két pici gyerekkel. Most jobb a helyzet, mert csak egyet kell öltöztetni és ha kész, kiteszem a ház elé. Ha már felöltöztünk, irány a bolt, ahol megint ránk izzadhat a kabát.
  És a él itt nagyon hosszú. Van amikor augusztustól májusig kesztyűt-sapkát-sálat-kabátot hordunk. Mondjuk az idei év kivétel volt.
  A legrosszabb a sötétség. Nyomasztó, ránk telepszik, elfáraszt, elkedvetlenít. Már októberben kezdődik, decemberben van a "csúcson" délelőtt 10-től délután 14-ig van világos. Aztán kezdünk reménykedni, hogy apránként visszahúzódik. Valamelyest enyhít rajta a hó, mert visszaveri csillagok és a város fényeit. Gyertyát gyújtunk, meg depresszió lámpát, ami utánozza a napfényt. Ez is segít.
  Nagyon sok lelkes finn pedig belülről melegíti magát: elég magas az alkoholfogyasztás errefelé.
  Hogy ne csak rosszat mondjak:
  Annál nincs gyönyörűbb, amikor a februári kemény fagyokban csikorog a talpunk alatt a hó, vakítóan süt a nap (napszemüveget kell hordani!), és a hópelyhek csillognak a napsütésben. Majd teszek fel havas képeket is.
  Köszönöm, hogy benéztél és kommenteztél. Én is olvasom az írásaidat és várom a könyvedet.
  Norema

  VálaszTörlés
 5. Kedves Norema!
  Döbbenetes, amit a finnországi életről írtál. Én nem bírnám.
  Tavaly a középső lányom nyert egy rajzpályázaton, amit a Finn Nagykövetség írt ki, és a díj része, volt, hogy elmehetett a nagykövetségre. Azt mesélte, hogy csupa ablak volt minden, mivel a finnek szeretik azt a ritka napfényt, amiről Te itt meséltél. Így számszerűsítve nem említette a nagykövet, ezért döbbenetes. Én egyébként a hideggel is nagy bajban lennék. A férjem a Mátrába való, én már ott se bírtam ezt a májusban is hó van dolgot.
  Hát, nem semmi!
  A havas képek jók lesznek, és előzetes engedelmeddel a szebbeket le is mentem majd, oké?
  Egyébként köszönöm, hogy olvasol.

  VálaszTörlés
 6. Tesóm is a Mátrában lakik, és síkölcsönzője van. Mindig panaszkodik, hogy kevés a hó :)
  Remélem a páromnak sikerül majd jó képeket csinálnia! Természetesen felhasználhatod ami tetszik.

  VálaszTörlés