2010. szeptember 3., péntek

Magyaros halászlé finn alapokból

András egyik kedvence a halászlé, ezért nálunk nemcsak karácsonykor kerül az asztalra. Az itteni alapanyagok kicsit mások, ezért több évi próbálkozás után végre rátaláltam az megfelelő receptre. Köszönet Marcsi konyhatitkainak.


Hozzávalók 4 személyre:
  • kb. 1 kg nagymaréna (siika)
  • 400g fagyasztott fekete tőkehal filé (seiti-file)
  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 db paprika ( 1 piros kaliforniait használtam)
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek édesnemes pirospaprika
  • 1/2 ek csípős pirospaprika (a gyerekek miatt kihagytam)
  • 2 halászlékocka
A halat megtisztítjuk, lepikkelyezzük. A fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst beirdaljuk és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Besózzuk és hidegre tesszük.
A paradicsomot, paprikát megmossuk és félbevágjuk. A hagymát megtisztítjuk és aprítjuk, majd fazékban, kevés olajon megdinszteljük. Kb. 2 liter vízzel felöntjük. Beletesszük a halfejet (én a farkat és az uszonyokat kidobtam, de azt is bele lehet rakni) és a tőkehalfilé kockákat.
Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, megsózzuk, felforraljuk és 2 órát főzzük lassú tűzön.
Kb. 1 óra főzés után beletesszük a pirospaprikákat.
Az elkészült alaplevet leszűrjük és átpasszírozzuk. A passzírozáshoz használjunk nagyobb lyukú szűrőt úgy, hogy a szűrő félig beleér az alaplébe, mert így könnyebben passzírozható. Nagyon macerás dolog, de nagyon fontos a jó eredmény eléréséhez.
Az átpasszírozott lét felforraljuk és beletesszük a félretett haldarabokat. Még 10 percig főzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús könnyen összetörik.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése